Hoe behoud ik mijn medewerkers?

medewerkers

Over het boeien en binden van je medewerkers

Het boeien en binden van je medewerkers is tegenwoordig belangrijker dan ooit, zeker gezien de toenemende vergrijzing van de beroepsbevolking. Deze vergrijzing zorgt ervoor dat er schaarste ontstaat op de arbeidsmarkt. Bijna alle sectoren hebben er last van en het is voor werkgevers steeds lastiger om vacatures te vervullen en mensen aan boord te houden. Door deze krappe arbeidsmarkt is de mobiliteit van medewerkers enorm toegenomen; één op de vijf mensen is van baan gewisseld. Dit komt omdat er veel kansen liggen voor iedereen die overweegt om een overstap te maken. Daarom is het cruciaal om als werkgever aantrekkelijk te zijn voor zowel vaste als nieuwe medewerkers.

Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat medewerkers zich echt verbonden voelen met jouw organisatie en niet de verleiding voelen om ergens anders te gaan kijken? Het begint allemaal met het besef dat iedere medewerker uniek is, met eigen voorkeuren en wensen. De ene medewerker zoekt uitdagingen, de andere wil zich verder ontwikkelen, terwijl weer een ander juist behoefte heeft aan stabiliteit of meer invloed binnen het bedrijf.

Het Model of Organizational Commitment van Meyer en Allen (1997) kan hier een handige leidraad bieden. Dit model onderscheidt drie vormen van commitment: affectief, normatief en continuïteit. Affectief commitment draait om de emotionele binding met de organisatie. Medewerkers voelen zich thuis, ze zijn trots om voor de organisatie te werken en voelen zich betrokken bij de doelen en waarden van het bedrijf. Normatief commitment gaat over de verplichting die medewerkers voelen om bij de organisatie te blijven. Dit kan voortkomen uit een gevoel van loyaliteit of uit een overtuiging dat het de juiste keuze is. Continuïteit commitment heeft te maken met de kosten die medewerkers associëren met het verlaten van de organisatie, zoals verlies van voordelen of opgebouwde rechten.

Als werkgever kun je inspelen op deze verschillende vormen van commitment. Zorg ervoor dat medewerkers zich gewaardeerd voelen door aandacht te besteden aan hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Geef ze de ruimte om nieuwe vaardigheden te leren en zichzelf te ontwikkelen. Dit kan door middel van trainingen, workshops of het aanbieden van doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf.

Daarnaast is het belangrijk om een goede werk-privébalans te ondersteunen. Flexibele werktijden, thuiswerkmogelijkheden en voldoende verlofdagen kunnen bijdragen aan het welzijn van medewerkers. Een prettige werksfeer en een open, transparante communicatiecultuur zijn eveneens essentieel. Medewerkers moeten het gevoel hebben dat ze gehoord worden en dat hun mening ertoe doet.

Tot slot is het van belang om regelmatig feedback te geven en successen te vieren. Hierdoor voelen medewerkers zich gewaardeerd en gemotiveerd om zich in te zetten voor de organisatie. Door aandacht te besteden aan deze aspecten kun je als werkgever een omgeving creëren waarin medewerkers zich betrokken en gemotiveerd voelen, waardoor ze langer bij je organisatie blijven.

Drie keer 'C' voor een stevige band  

 • Affectieve commitment
  Betreft de emotionele band die een medewerker heeft met een organisatie. Door deze band -soms ook loyaliteit genoemd- wil hij of zij graag bij het bedrijf blijven werken.
 • Normatieve commitment
  Betreft het gevoel van verplichting dat de medewerker heeft om bij de organisatie te werken. Dit gevoel kan ontstaan doordat de organisatie een leercultuur stimuleert en ruimte biedt voor opleidingsmogelijkheden.
 • Continuance commitment
  De binding met het bedrijf die ontstaat wanneer de werknemer stilstaat over de gevolgen van het verlaten van de organisatie.Om talent aan de organisatie te binden kunnen werkgevers zich het beste focussen op de emotionele band tussen de medewerker en de organisatie.

Een belangrijk aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat je als werkgever niet alles zelf hoeft te bedenken. Medewerkers weten vaak zelf heel goed wat nodig is om ze voor het bedrijf te behouden.  

Door medewerkers te betrekken bij het bedenken van oplossingen en ze ook verantwoordelijk te maken voor dit vraagstuk, creëer je een sterkere band en meer betrokkenheid.

Bij BrainstormXL hebben we ruime ervaring met het bespreken en samen bedenken van strategieën en praktisch uitvoerbare plannen om medewerkers te behouden. 

Wil je weten hoe we dit doen? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek en laten we samen brainstormen over de beste aanpak voor jouw organisatie.

Jouw uitdaging

Heb je een uitdaging op het gebied van boeien en binden of ben je van plan binnenkort een belangrijke wijziging door te voeren? Wat kan je dan van ons verwachten:

 • Wij nemen contact met je op en kijken samen wat BrainstormXL voor je kan betekenen;
 • Wij sturen je een Whitepaper op over de kracht van het betrekken van medewerkers bij veranderingen;
 • Je kunt ook contact met ons opnemen serviceteam: 030-6062711 of gebruik dit formulier;
 • Lees casussen van bedrijven die je al zijn voorgegaan.

Betrekken van medewerkers bij boeien en binden, wij lossen deze samen met je op!


Laat je informeren

Je bent geïnspireerd, maar heb je nog geen goed beeld van wat een serious event is en wat het voor jouw organisatie kan bijdragen?
Bel even of stuur even een berichtje.