• Home
  • Verhalen
  • “Negen op de tien bedrijven verwacht aanhouden werkdruk”

“Negen op de tien bedrijven verwacht aanhouden werkdruk”

Over duurzame en slimme oplossingen voor werkdruk en stress

Ruim negen op de tien bedrijven verwacht dat de hoge werkdruk volgend jaar aanhoudt of zelfs toeneemt, blijkt uit een onderzoek onder 2000 werkgevers van het UWV. En dat zorgt voor kopzorgen.

De grootse veroorzaker van de hoge werkdruk is nog steeds de krapte op de arbeidsmarkt, en die is voorlopig nog niet opgelost. Ook is het niet zo simpel voor werkgevers om werknemers met minder lasten op te zadelen. Het onderzoek is in ieder geval een duidelijk signaal dat werkgevers aan de bak moeten.

Verschillende oplossingen

Er wordt in Nederland heel veel in deeltijd gewerkt, we zijn daar binnen Europa koploper. Een groot deel van de werkdruk zou al opgelost kunnen worden als parttimers bereid zijn om een halve dag meer te gaan werken. Ook kunnen we het werk anders gaan organiseren. Zo kan je kijken of er technologie ingezet kan worden, waardoor minder mensen nodig zijn. Een andere oplossing is de mensen die nu nog aan de kant staan op de arbeidsmarkt naar je bedrijf te halen.

Harder, sneller of meer werken

Nu kiezen bedrijven nog te vaak voor de oplossingen die erg voor de hand liggen en op korte termijn verlichting gegeven. Deze oplossingen zijn vaak het belonen en stimuleren om harder, sneller en meer te werken. Dit heeft op de langere termijn echter te veel negatieve effecten als overbelasting, meer fouten, stressklachten en minder focus op de prioriteiten en de gekozen strategie.

Als het zo druk is, lijkt het bewustzijn te vernauwen. Dat zien we bij personen maar ook op organisatieniveau. We focussen ons dan vooral op het oplossen van acute problemen. Bij drukte is het juist essentieel om voldoende tijd te nemen om uit te zoomen en vanuit een helicopterview naar duurzame en slimme oplossingen te zoeken. Dus niet harder, sneller of meer, maar juist duurzaam en slimmer.

Jouw uitdaging

Heb je een uitdaging op het gebied van werkdruk of ben je van plan binnenkort een belangrijke wijziging door te voeren? Wat kan je dan van ons verwachten:

  • Wij nemen contact met je op en kijken samen wat BrainstormXL voor je kan betekenen;
  • Wij sturen je een Whitepaper op over de kracht van het betrekken van medewerkers bij veranderingen;
  • Je kunt ook contact met ons opnemen serviceteam: 030-6062711 of gebruik dit formulier;
  • Lees casussen van bedrijven die je al zijn voorgegaan.

Betrekken van medewerkers bij werkdruk, wij lossen deze samen met je op!


Laat je informeren

Je bent geïnspireerd, maar heb je nog geen goed beeld van wat een serious event is en wat het voor jouw organisatie kan bijdragen?
Bel even of stuur even een berichtje.