Over doorontwikkelen op wat al werkt!
Je bent directeur bij een groot kennisbedrijf en bent in de gelukkige positie dat je veel hoog gekwalificeerde collega’s in dienst hebt. Jullie R&D afdeling werkt op volle toeren en de ene na de ander innovatie voor de klanten worden opgeleverd. Het zijn vaak innovaties waar de klanten specifiek om gevraagd (verbeteringen, updates) hebben maar ook in toenemende mate is er iets extra’s ontwikkeld en innovaties waar de klanten (nog niet) om gevraagd hebben. Het lijkt er wel op dat de focus te veel ligt op het steeds iets nieuws te verzinnen in plaats van het doorontwikkelen van wat we al hebben en goed is. De sales en marketingafdeling is er maar druk mee om deze stroom van producten bij de klant onder de aandacht te brengen. Je krijgt steeds meer signalen van klanten dat ze willen consolideren en de ongevraagde innovaties minder afnemen. Daarnaast komen er klachten binnen dat de doorlooptijd van de verbeteringen en updates oplopen.
Wist je dat:
- Innovatie hoeven niet disruptief en marktveranderend te zijn. Het zit ‘m ook in het realiseren van kleine verbeteringen (incrementele innovatie) Incrementele innovaties zijn vernieuwingen die niet erg ingrijpend zijn, maar wel zorgen voor verandering.
- Innovatie hoeft niet gebaseerd te zijn op een heel nieuw idee. Innovatie ontstaat zelden uit een heel nieuw idee. Vaak is het een oud idee in een nieuw jasje of een mix van bestaande ideeën.
- Innovatie hoeft niet altijd creatief te zijn. Een creatief idee is geen innovatie zolang het niet gerealiseerd is. Pas wanneer het geconverteerd wordt in een daadwerkelijke vernieuwing of verbetering, spreken we van een innovatie.
- Iedereen kan innoveren. In de kern gaat innovatie om het loslaten van vaste denkpatronen en het leggen van nieuwe verbindingen. En dat kan iedereen en iedere organisatie.
Innovaties kan je sturen
Zet de kennis, ervaring en creativiteit van medewerkers gestuurd in om tot goede ideeën, en innovatie te komen die concreet bijdragen aan de behoefte van de klant en het succes van de organisatie. Nodig je mensen uit om mee te denken over een concrete en afgekaderde vraag.