Over de noodzakelijke verandering in de zorg
De Nederlandse stelsel behoort tot de beste ter wereld, stellen de overheidsorganisaties. Veel landen zijn er zelfs jaloers op. Toch is het 5 voor 12, zeggen het Zorginstituut en de NZa. Maar waarom eigenlijk?
De zorguitgaven dreigen te ontsporen en in de komende 20 jaar te verdubbelen naar meer dan 200 miljard euro per jaar. Deze stijging wordt met name veroorzaakt door toenemende vergrijzing en het aantal chronisch zieken. Hierdoor groeit de vraag naar medisch specialistische zorg, geneesmiddelen, verpleging en verzorging. Als er niet wordt ingegrepen, werkt straks een kwart van alle Nederlanders in de zorg (nu is dat 1 op de 6). Dat neemt een ongelofelijke kostenpost met zich mee die we niet meer kunnen dragen.
Er staan heel wat maatregelen en uitdagingen op stapel om deze kostenstijging het hoofd te bieden:
- Niet noodzakelijke zorg gaat uit het basispakket;
- De vrijblijvendheid in de zorg moet stoppen;
- Stoppen met beloning per behandeling maar op uitkomst;
- Meer inzet op preventie;
- Meer focus op controle van het zorgaanbod;
- Resultaten en het meten van kwaliteit van de zorg;
- Van aanbodgestuurde zorg naar vraaggestuurde zorg;
- Meer focus op zelfzorg;
- Meer behandelen in de eerstelijns zorg;
Door de iedereen in de organisatie mede-verantwoordelijk te maken voor deze enorme uitdaging in de zorg, vergroot je naast creativiteit voor nieuwe oplossingen, ook meteen de betrokkenheid bij die gekozen oplossing. Het is immers een goed idee dat door hen zelf (ook) bedacht is.
We zien dat die betrokkenheid zich vertaalt in draagvlak voor de gewenste verandering en als gevolg hiervan de uitvoering versneld.